Vyhledávání


Má Scott Hartnell problémy se srdcem?

27.09.2011 20:23

https://cdn0.sbnation.com/entry_photo_images/636048/gyi0060579466.jpgKanadský hokejista Scott Hartnell má možná vážné zdravotní problémy. Rusovlasý útočník Philadelphie Flyers nedohrál páteční přípravný duel proti Detroitu, důvodem byl vysoký tep a bušení srdce. Jeho stav hodně vyděsil trenéra Petera Laviolleta i generálního manažera Paula Holmgrena.
Hartnellovi, jenž během loňského finále Stanley Cupu proslul nejen výkony, ale také svou bujnou kšticí a hustým plnovousem, se udělalo špatně během druhé třetiny a zápas už nedohrál."Prudce mu vystoupal tep, ale nakonec mu zase klesl. Bylo to nepříjemné," řekl Holmgren, víc se však k případu nechtěl vyjadřovat. Ještě víc tajemný byl samotný Hartnell, jenž všechno bagatelizoval.
"Ucítil jsem trochu bolest, ale to je normální. Prvních pár týdnů v sezoně má každý namožené svaly a sem tam cítí po těle nějakou bolest," prohlásil dva dny poté spoluhráč Jaromíra Jágra.
Faktem je, že ho vedení klubu v nejbližší době nenasadí do žádného zápasu. Hartnella naopak čeká obšírná série kardiologických vyšetření. Nikdo nechce nic podcenit, zvlášť v době, kdy hokejovým světem otřáslo několik nečekaných úmrtí, jejichž příčinou bylo selhání srdce.
Nejznámějším příkladem je kolaps ruského mladíka Alexeje Čerepanova z Omsku nebo Lotyše Sergeje Žoltokse, šťastnější konec měl příběh českého obránce Jiřího Fischera, jemuž zachránil život včasný zásah lékaře a především použití defibrilátoru."Je lepší udělat nějaké vyšetření a být v klidu," poznamenal Hartnell, jenž nikdy v minulosti žádné problémy se srdcem neměl.
Zámořská média připomínají, že příčiny jeho potíží nemusí být až tak vážné. "Podle expertů může jít o přetrvávající napětí, stres, úzkost nebo panickou ataku. Dalším důvodem může být přílišná konzumace kofeinu, kolísání hladiny cukru v krvi nebo nežádoucí účinky léků, které bere."

    Zdroj: www.idnes.cz